Guide: Allt du behöver veta om att hyra bord och stolar

Guide: Allt du behöver veta om att hyra bord och stolar

När det kommer till att hyra saker till festen är det förmodligen vanligast att man hyr just bord och stolar. Porslin, glas och bestick brukar vara både billigare och lättare att införskaffa än möblerna, som också kan vara svåra att få plats med när de inte används.

Den här korta guiden har vi tagit fram för dig som funderar på att hyra möbler istället för att låna eller köpa dem. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på när man hyr bord och stolar av en uthyrningsfirma.

Räkna ut hur många stolar och bord som behövs

Först och främst behöver du ta reda på hur många stolar och bord som behövs till festen. Vanliga rektangulära bord som hyrs ut brukar rymma totalt 6 personer och vara cirka 180×80 cm stora och klappstolarna ungefär 45×45 cm.

Hyr bord och stolar

Du behöver alltså minst lika många bord som antalet stolar (eller personer) delat på 6.

Tänk på att det kan behövas ytterligare bord för att ställa fram välkomstdrinkar, mat, kaffebröd etc och eventuellt extra stolar om det skulle komma fler gäster än väntat.

Ta reda på möblernas mått

Om du känner till möblernas mått kan du enklare förbereda festen. Det blir lättare att planera hur borden ska stå i lokalen och om stolarna har rätt höjd så vet du att gästerna kommer att sitta bekvämt. Bordens mått avslöjar också vilken dukstorlek som passar till dem.

Nuförtiden brukar de bord och stolar man hyr vara både hopfällbara och stapelbara, vilket underlättar vid transport. Om du har tänkt att hämta möblerna själv kan det vara en bra idé att kolla upp hur stor plats de tar när de är hopfällda. Du kanske inte ens behöver ha med dig ett släp.

Använd duk/linne

Det är ganska vanligt att företag hyr ut bord som ser slitna ut. De förutsätter helt enkelt att kunden kommer att använda dukar till borden.

Du kan förslagsvis köpa egna dukar till festen (engångsdukar eller ”vanliga”) eller kanske hyra ifrån samma företag som du hyr borden ifrån. Tvätt och mangling av dukarna brukar då ingå i uthyrningspriset. Om du är intresserad av att hyra dukar rekommenderar vi att du tar reda på vilket material dukarna består av, eftersom det påverkar dukens utseende och känsla. Vissa uthyrare kallar sina dukar för ”linnedukar” utan att de faktiskt innehåller lin!

Bord och duk

Ett alternativ till dukar är s.k. bordsöverdrag som man drar över bordet och fäster i bordsbenen. Vill man piffa till stolarna kan man hos vissa företag även hyra matchande stolsöverdrag.

Jämför priserna i ditt område

Trots att många företag hyr ut exakt samma typer av stolar och bord kan priserna variera rejält. Vid större uthyrningar kan ”några kronor hit och dit” i slutändan bli ganska ansenliga summor.

Testa möblerna innan du hyr dem

Sist men inte minst rekommenderar vi att du, före du skriver på hyresavtalet, ber om att få se hur ett bord och några stolar ser ut tillsammans i uppfällt läge. Seriösa uthyrningsfirmor låter dig såklart titta och känna på produkterna och hjälper dig om du har några frågor. Då har du möjlighet att få se hur man fäller upp och ihop möblerna och du kan provsitta på stolarna.

Vissa festuthyrare erbjuder montering/möblering av sina produkter mot en tilläggskostnad. Oftast är dock möblerna väldigt enkla att hantera om man en gång har sett hur de ska fällas upp och ihop.

Publicerad i Hyrguide